Csonka Veronika
Üvegmedence


Cairo Contemporary, Budapest


1071 Budapest, Lövölde tér 7.

2024. július 5 - augusztus 4.


Megtekinthető: 0-24h

Csonka Veronika munkáival technológiai innovációkra, illetve azok létrejöttének miértjeire reflektál saját szűrőjén keresztül.
Napjaink techno­lógiai fejlesztéseinek jelentős része azért jön létre, hogy a múlt­ban és jelenben is zajló ipari túltermelés által okozott károkat semlegesítse, visszafordítsa. Az okozott károk nagyban érintik a szárazföldet és a természetes vizeket, mint élettereket, és így a növény- és állatpopuláció számára az addig organikusan műkö­dő életfeltételek kedvezőtlenné válnak. Vannak köztük olyan cso­portok, amelyek nagyon hamar alkalmazkodnak a változó életkö­rülményekhez, azonban rengeteg olyan faj is van, amelyik ebben a konstrukcióban elpusztulna. Ezekben az esetekben emberi be­avatkozásra van szükség. Mesterséges életterek kialakításával próbálják megőrizni a veszélybe került fajok életét.

Csonka Veronika alkotásaival azokra a szituációkra fókuszál, melyekben élőlényeket ragadnak ki saját kontextusukból és helyezik át őket egy számuk­ra idegen környezetbe, ahol mesterségesen kialakított életkörül­ményeket idéznek elő. Természetes közegük helyett mérnökök által megtervezett rendszerbe kerülnek. (pl.: tartályokba, meden­cékbe), ahol gépek, szerkezetek, szenzorok szolgáltatják a lét feltételeit.

A művész számára ezek a szituációk, többek között, kiszolgálta­tottságról, alkalmazkodásról, fejlődésről, gondoskodásról szólnak, de mindenképpen paradox helyzetek, melyekben a szándék a meg­oldás felkutatására azonos mértékben van jelen, mint a bizonyta­lanság.
Installációit és objektjeit tekinthetjük térbeli rajzoknak is, melyeket 3D tollal rajzol meg, centiről-centire haladva. Újrahasznosított műanyagból készülnek, amit rozsdamentes acél tartószerke­zetekkel egészít ki.

Csonka Veronika 1992-ben született Siófokon, jelenleg Budapesten él és alkot. 2019-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd 2021-ben képzőművész-tanár szakán diplomázott. Csoportos kiállításokon szerepelt a B32 Trezor Galériában, a Magyar Műhely Galériában, a MANK Galériában Szentendrén; 2024-ben önálló kiállítása volt az am projects-ben, Budapesten.

///

Kurátor: Pintér Gábor
Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundation

    Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány