Bárdi Dominik
Spájz


Cairo Contemporary, Budapest


1071 Budapest, Lövölde tér 7.

2024. augusztus 8 - szeptember 3.


Megtekinthető: 0-24h

A spájz az otthonos környezet asszociációját hordozza magában. Egy kedves gondolatként él fejünkben, ahogy a nagymama befőttjei sorakoznak. Habár az emlékezés kollektív, közös mozzanatai foglalkoztatták az alkotót az installáció készítésekor, az nem valamiféle történelmi emlék, hanem a gyermekkor felidézése.  Fontos számára a visszaemlékezés folyamata, ahogy egy tárgy hatására az elménkben felvillannak múltunk egyes pillanatai. A hőre lágyuló viasz a bensőséges családi idill metaforája. Az üvegek Különböző színekben pompáznak és más-más ízeket társítunk hozzájuk. Felmerül a félig üres, vagy félig teli kérdéskör problémája is: ahogy a viasz imitálja a belső tartalmat az üres üvegben, úgy tölti meg mondandóval azt.

Bárdi Dominik már több mint egy éve foglalkozik a transzparencia megjelenítésével, főként szobrászati eszközöket felhasználva. Viasszal és az arra vetülő fénnyel alkot képeket és domborműveket. Ezeknek a munkáknak a többsége üvegfelületre mintázott dombormú két egymást kiegészítő vagy éppen ellentmondó nézettel. A viaszt az üveg felületre mintázza fel, igy a fény könnyen áthatol rajta. A dombormű játékszabályai megváltoznak és egy új ellentétes mintázási módot követelnek meg. Minél sötétebb a kép annál vastagabb viaszrétegnek kell létrejönnie. Az üvegen keresztül a látvány sosem lehet teljesen éles, igy csak hirtelen vastagságváltozásokkal lehet a tónuskülönbséget érzékeltetni. Míg az egyik oldalon fotószerű, addig a másik oldal szinte értelmezhetetlen domborzatnak tűnik, a dombormú egyfajta negatívja: a sötétebb részek a magasak és a megvilágított részek a mélyek.

Bárdi Dominik 2000-ben született, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász hallgatója. 2023-ban Ludwig ösztöndíjban részesült. Munkáival csoportos kiállításokon szerepelt, többek között, a MAMŰ Galériában és az ISBN Galériában. Választott témái gyakran hétköznapi elemeket tartalmaznak. Sokszor talált tárgyakat használ fel,  munkáira jellemző a gyerekkor felelevenítése is.

///

Kurátor: Pintér Gábor
Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundation
 
  Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány