2020.02.24.


Mi a tánc? 2.1



Ritmusváltás | When the Beat Drops


85′ | USA

2020. február 24. 18h

Trafó Kortárs Művészetek Háza

  – Klub [link]
1094 Budapest, Liliom u. 41.


Street műfajok – Bucking / Flexing / Jookin
2020. február 24., március 9., 23. 18:00, Trafó Klub

A 2020-as tánc dokumentumfilm-sorozat igazi csemegéket kínál az Egyesült Államokban született underground stílusokból. Megismerhetjük a Bucking, Flexing és Jookin irányzatok alapítóit és példaképeiket, az egyes mozdulatok eredetét, a kultikus helyszíneket és fontos eseményeket. Táncosok mesélnek tabukról és társadalmi feszültségekről, a mindennapokról és családi kapcsolatokról. Megrázó sorsok és sikertörténetek átszőve egy kis memphis-i görkorcsolya őrülettel, mazsorett lányokkal és fiúkkal, extravagáns jelmezekkel és csatajelenetekkel. Nagyvárosi szubkultúrák közelről.


Ritmusváltás

A bucking, vagy más néven j-setting gyökerei a 70’-es évekre nyúlnak vissza, és Shirley Middleton, a Mississippi állambeli Jackson State Egyetem mazsorettjéhez köthetők.

A stílusra a „vezet és követ” formátum a jellemző, ahol egy táncos elindít egy energetikus mozdulatsort, melybe a többiek bekapcsolódnak. Az alaplépések olyan mazsorett mozdulatokra épülnek, mint a “J-Sette Walk”, “Salt and Pepper”, “Strut”, vagy a “Tip Toe”.

A ’70-es években, a stílusért rajongó afro-amerikai melegek bejártak a csapatok próbáira és fellépéseire, majd USA-szerte éjszakai klubokban adták elő, amit ellestek.

A When the Beat Drops, Jamal Sims koreográfus első egészestés dokumentumfilmje. Nevéhez olyan projektek köthetők, mint a RuPaul Drag Race valóságshow, a So You Think You Can Dance tehetségkutató műsor, és a Cirque du Soleil Michael Jackson: The Immortal World Tour show-ja. A film a bucking eredetét és fejlődését járja körül atlantai táncosok történetein keresztül, akik nappal kórházi dolgozók, tanárok, vállalati alkalmazottak, éjszaka viszont fergeteges bucking előadók, akik gyakran állásukat veszélyeztetik kettős életükkel.

Rendező: Jamal SIMS
Főszereplő: Anthony DAVIS
Producer: Fenton BAILEY, Randy BARBATO, Jordan Brendan FINNEGAN, Felipe LINZ, Taj PAXTON, Pamela POST, Jonathan TUMMONS, Tucker WELLS
Zene: David Benjamin STEINBERG
Fényképezte: John ORPHAN, Keith WORTHINGTON
Vágó: Felipe LINZ

Díjak
Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival, 2018, Legjobb Dokumentumfilm
Miami Film Festival, 2018,  Legjobb Dokumentumfilm
Out on Film, Atlanta, 2018,  Legjobb Dokumentumfilm
L.A. Outfest, 2018, Dokumentumfilm Különdíj

Sorozat szerkesztő: Pintér Gábor

Támogató:


Együttműködő partner


Partner





Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány