Azonosság a különbözőségben Ritmusképletek táncfilmre III.


Kurátorok: Thierry De Mey, Pintér Gábor

2021. október 20. 20:00

Nemzeti Táncszínház

1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
http://www.nemzetitancszinhaz.hu/

A Ritmusképletek táncfilmre záróvetítésén a táncfilm szakma egyik legmeghatározóbb alakjának munkásságába kapunk betekintést. A 2021-es budapesti Táncfilm Workshop kiemelt szakmai vendége Thierry De Mey zeneszerző, rendező, aki a programba Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas), Wim Vandekeybus és Michèle Anne De Mey koreográfuskkal készített filmjeiből válogatott.

„A táncfilm nagy kihívása a gyakran különböző dimenziókban létező művészeti ágak sikeres integrálása: egy előadás időhorizontja, mely az előadó és a néző együttes jelenlétében értelmezhető, szemben áll a film illúziót keltő szakaszos, kihagyásos idejével. Az, hogy ez mennyire sikerül, a heterogén elemek fúziójából létrejövő műben megvalósuló szintézis mértékével mérhető.

A különböző művészeti területek – tánc, film és zene – közös halmaza a »mozgás«. Idővel felfedeztem, hogy ez a »kinetikus« aktív megközelítés az a »vörös fonal«, mely munkám minden elemét összekapcsolja. Ennek talán legszélsőségesebb formáját 2002-ben alkalmaztam, amikor egy karmestert arra kértem, hogy fordítson hátat zenekarának és adjon elő egy »kéz-koreográfiát« a csendre. A Legyen csend! máig a legtöbbet játszott darabom.” – Thierry de Mey

A vetítés után a rendezővel beszélgetünk.

Program:
Love Sonnets | koreográfia: Michèle Anne De Mey
Rosas danst Rosas | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
Fase | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
One Flat Thing, Reproduced | koreográfia: William Forsythe
Prélude à la mer | koreográfia: Anne Teresa De Keersmaeker
Musique de Tables
(részletek)


Támogatók

Együttműködő partner

Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány