Forgó Árpád Attached



2021. november 8-14.

Saturation Point

London, UK

A Saturation Point rendezi Forgó Árpád első önálló kiállítását Londonban, melyen a Diagonális kompozíciók című sorozatának legújabb darabjai kerülnek bemutatásra.

Forgó Árpádot alapvetően a kísérleti festészet érdekli, annak a kérdése, hogy meddig tágítható a non-figuratív táblakép értelmezése úgy, hogy még festészetről beszéljünk és nem egy szűk kompromisszum-mezőről a festészet és a szobrászat között.

Munkái alapvető elemei az arány, a forma és a szín, illetve a képtest felületkezelése. A számok, a számosság, az „egy”, az egység és annak felbomlása, az egy és több, az egész és a rész viszonya foglalkoztatja. Ezeket a szerkezet, forma és méret által meghatározott sík és térbeli viszonyulások segítségével jeleníti meg. Visszatérő kompozíciós gyakorlata az előre meghatározott formájú, kisméretű képrészek, panelek, vagy modulok egymáshoz illesztése. Ezeket intuíció alapján forgatással, konstrukcióval vagy dekonstrukcióval építi egybe az ideális kompozíció, képtest létrejöttéig.

Forgó Árpád munkáiból önálló kiállítást rendezett, többek között, a houston-i Anya Tish Gallery, a varsói Galeria Milano és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Budapesten a Ludwig Múzeumban és a Vasarely Múzeumban, Lettországban a Mark Rothko Art Centerben, Németországban a Ritter Múzeumban szerepelt csoportos kiállításon.

Az elmúlt tíz évben számos nemzetközi rezidencia programon vett részt olyan rangos szervezetek meghívására, mint a Vermont Studio Center, USA; a SNO Contemporary Art Projects, Ausztrália; vagy a The Josef and Anni Albers Foundation, USA. A 2019-2020-as évre elnyerte a Pollock-Krasner Foundation ösztöndíját.

Az ACME Studios komplexumban található Saturation Point-ot Patrick Morrissey és Hanz Hancock képzőművészek alapították 2011-ben. A non-profit kiállítóhely célja a kortárs reduktív, geometrikus és szisztematikus irányzatok brit és nemzetközi képviselőinek bemutatása, kontextusba helyezése. Forgó Árpád az első magyar művész, aki szerepel a hely kiállítási programjában.

A kiállítás megtekinthető: 2021. november 8-14.
Előzetes bejelentkezés szükséges: editor@saturationpoint.org.uk
Saturation Point, London, SE8 5JR

http://saturationpoint.org.uk
http://www.forgoarpad.hu

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ London




Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány