Molnár Judit Lilla
Direkt csinálom!


A Belátás Projekt első eseménye.

PUCCS Contemporary Art


(1084 Budapest, Víg utca 22.)
Megnyitó: 2021. november 25. 18-20h (FB esemény)
Megtekinthető: 0-24h

Direkt csinálom! olvasható az OTP Bank ATM-je által kiadott igazolás hátoldalán. A ki- és befizetések, a tranzakciók vagyis a pénz körforgása mindennapjaink szerves része, társadalmunk legfőbb mozgatórugója. Különösen igaz ez a kereskedelmi szempontból kiemelt időszakként kezelt év végére.

Magyarországon a világ többi részéhez hasonlóan a költések és kiadások tekintetében a novemberi és a decemberi hónapok a legintenzívebbek, amikor is a legtöbb család sokszor erején felül teljesítve készülődik az ünnepekre. A kereslettel összhangban a kínálati oldal minden eszközt megragad bevételének növelése érdekében – mely különösen igaz a vizualitásunkat leginkább meghatározó kirakatokra. A különböző üzletek az általuk alkalmazott információs jelrendszerek mentén könnyedén párhuzamba állíthatók a múzeumi bemutatási móddal. Az átadni kívánt üzenet „dekódolásához” ugyanazon készségek mozgósítása szükséges, amelyek egy kiállítási szituáció vagy egy műtárgy értelmezése során.

A PUCCS terében Molnár Judit Lilla „Limit” című munkájának helyspecifikus átirataként felállított installációban a több sávban átfuttatott banki bizonylatcsíkok lírai megfogalmazását adják az élet anyagi oldalának folyamatosan hullámzó, változó természetének. Magának a helyszínnek az erős társadalmi meghatározottsága, beágyazottsága még inkább ráerősít erre az olvasatra. Az elhelyezkedésen felül a kiállítás kiindulópontjául azok a luxus üzletek szolgálnak, amelyekkel a többségnek csak az üvegen, a kirakaton keresztül van kapcsolata, akárcsak sok esetben magával a képzőművészettel.

Molnár Judit Lilla (1991, Eger) helyszínre szabott installatív jellegű munkáit személyes élmények és élethelyzetek inspirálják, miközben a hazai pályakezdő művészek korántsem egyszerű helyzetéről is számot adnak. Judit jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. Az utóbbi években számtalan csoportos kiállításon vett részt, többek között a 2021-es drezdai OSTRALE Biennálén, valamint a debreceni MODEM szervezésében az Art unboxed – az üveg mögött és a Művészet dobozban című tárlaton. Idén nyáron pedig Tervezett véletlen címen valósult meg egyéni kiállítása a Budapest Galériában.

Maj Ajna (1994, Budapest) kurátorként több alkalommal dolgozott együtt főként pályakezdő művészekkel. Legutóbb 2021 nyarán az aqb Project Space-ben When Art Meets Society / When Society Meets Art címen rendezett nemzetközi csoportos kiállítást. Ősszel elnyerte a Deák Erika Galéria által első ízben kurátoroknak kiírt pályázatát, amelynek keretében lehetőséget kapott 2022 őszén a nyertes koncepció, az Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak című kiállítás megvalósítására.

Belátás Projekt

A Parallel Művészeti Alapítvány új projektje a Puccsban egy olyan kiállítás-sorozat, mely kizárólag az utcáról, a kirakatüvegen keresztül tekinthető meg. A felhívás útján beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri öt projektet választott ki megvalósításra a 2021-2022-es évadban.

PUCCS Contemporary Art


Bullet Shih, New York-i képzőművész, 2014-ben nyitotta meg a helyet, hogy teret adjon magyar és külföldi képzőművészek kísérletezéseinek non-profit keretek között. Műfajtól függetlenül, helyspecifikus installációk, performanszok köré szerveződött a program és alakult ki egy közösség. Az utolsó kiállításra 2019 végén került sor, mely után néhány hónappal Bullet váratlanul elhunyt. Családja támogatásával 2021 novemberében indul újra a PUCCS, folytatva a hely szellemiségét.

Mikro interjú az Artmagazin online-on.

[fotó: Dinya Dávid]

A program megvalósulását támogatja:




Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány