Juhász Nóra Dark Side of the Moon


2022. január 6-26.

Puccs Contemporary Art

[VIII. Víg u. 22.]

Belátás Projekt
Megnyitó: 2022. január 6. 18-20h

„2010-ben, tizenhat évesen, elmentem New Yorkba, és New Yorkban elmentem a Museum of Modern Artba. Teljesen véletlenül épp egy időben tartózkodtam a Museum of Modern Artban egy hosszú fekete hajú nővel; egy széken ült, szemben egy másik emberrel, és körülöttük további emberek hosszan ácsorogva nézték, ahogy ők ülnek egymással szemben. Akkor nem tudtam, és egyébként sem érdekelt volna, hogy amit látok, az a The Artist Is Present című performansz, és a nő, aki végig háttal ült nekem, Marina Abramović.

Továbbhaladtam a kiállítóterek felé.

Ezzel nagyjából egy időben Izlandon kitört az Eyjafjallajökull névre hallgató vulkán, és akkora mennyiségű port és pernyét okádott a levegőbe, hogy napokra lezárták az Európa és Amerika közti légiforgalmat. Hazafelé tartó járatunkat törölték; ujjongtam. Egyedül voltam az örömömmel, mert a vulkáni pernye, ami számomra kalandot, szabadságot és újdonságot ígért, a körülöttem lévő felnőttek számára veszélyt, kiszámíthatatlanságot, anyagi problémát, elmulasztott kötelességeket, valamint magányt, izolációt és elhagyatottságot jelentett ezen az idegen földrészen.

Ezt az installációt nem Marina Abramović ihlette. Ennek ellenére ez a munka lényegi kérdésekben sok hasonlóságot mutat a Tate Modern-beli performansszal, amit ma sem biztos, hogy megállnék megnézni: itt is egyetlen kiszolgáltatott és megkötött tekintet jelenti a mű egyik felét; és ahogy Abramovićnál, úgy itt is megszüntetné a mű érdekességét, ha elmondanám, mi történik.

Végül egy bátor repülőgép mégis átkelt velünk erre a féltekére, és egyáltalán nem zavarta a sötét vulkáni köd. Az út rövidebb ideig tartott, mint odafelé; mert alánkforgott a világnak ez a része, az ismert, és mögénk került a másik.”

Juhász Nóra (1993, Budapest) a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakán diplomázott 2019-ben, ahol korábban alkalmazott látványtervezést is tanult. 2018-ban, Campus Mundi ösztöndíjjal, az Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne művészeti karán kortárs képzőművészeti képzésen vett részt.

Festményein és installációiban asszociatív képi jeleket és elemeket ütköztet egymással; különböző médiumokban készült munkáiban koherens vizuális világot épít, amiben éppúgy jelen van a szigorú tervezettség, mint a játékosság és a fantázia. Műveiben meghatározó elem a tériség. Képzőművészeti pályája mellett színházi díszlet- és jelmeztervezőként is dolgozik.

///

PUCCS Contemporary Art


Bullet Shih, New York-i képzőművész, 2014-ben nyitotta meg a helyet, hogy teret adjon magyar és külföldi képzőművészek kísérletezéseinek non-profit keretek között. Műfajtól függetlenül, helyspecifikus installációk, performanszok köré szerveződött a program és alakult ki egy közösség. Az utolsó kiállításra 2019 végén került sor, mely után néhány hónappal Bullet váratlanul elhunyt. Családja támogatásával 2021 novemberében indul újra a PUCCS, folytatva a hely szellemiségét.

Belátás Projekt

A Parallel Művészeti Alapítvány új projektje a Puccsban egy olyan installáció sorozat, mely kizárólag az utcáról látható. A felhívás útján beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri öt installációt választott ki megvalósításra a 2021-2022-es évadban.

A kirakat kiállítás-sorozat megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.




Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány