Körösi Viktória gorintō, lágy feszültség



2022. április 1-20.

Puccs Contemporary Art

[VIII. Budapest, Víg u. 22.]
Belátás Projekt

Megnyitó: 2022. március 31. 18-20h

Az elemek, mint természeti jelenségek és mint spirituális tartalmak, az ázsiai kultúrákban régóta fontos szerepet játszanak. Ez talán oda vezethető vissza, hogy az ott élők rendszeresen, testközelből érzékelik azok hatásait és fenyegető erejét. Sok Kelet-Ázsiai országban a földrengések, vulkánkitörések, cunamik, tájfunok nem számítanak ritkaságnak, emberemlékezet óta létező, valós jelenségek, melyek az emberek gondolkodását, az élethez való viszonyát nagymértékben meghatározzák. Ezek az egzotikus, korábban csak a hírekből ismert erőszakos természeti jelenségek lassacskán, de biztosan megjelennek Európa városaiban és az Egyesült Államok partvidékein, és valós fenyegetéssé válnak a közeli jövőben.

Valószínűleg nem véletlen, hogy egyes keleti kultúrákban az elemekhez való viszony spirituális és filozófiai természetű. Föld, víz, tűz, levegő és az űr (vagy szellem) a japán buddhizmus öt eleme, melyekhez egy-egy elemi geometrikus formát rendelnek: kocka, gömb, gúla, félgömb és a csepp alakú lótusz bimbó. Az Indiából eredő öt elem tana Japánban különleges szobrászati alakzatban öltött testet: az ötgyűrűjű toronyban, az úgynevezett gorintōban. Az egymásra épített öt elemet szimbolizáló öt geometriai formából álló toronyszerű építmény fából, kőből vagy fémből készül, és gyakran emlékműként vagy síremlékként szolgál buddhista temetőkben.

Bár a kereszténységnek a keleti filozófiákhoz képest mindig is egy teljesen eltérő kapcsolata volt a természethez és a környező világhoz, az ókori görög eszmék hatására hasonló gondolatok jelentek meg Európában is. Johannes Kepler csillagász és természet filozófus az 1619-ben publikált művében, a Harmonie mundiban a platóni testeket – a kockát, ikozaédert, a tetraédert, az oktaédert és dodekaédert – rendeli hozzá az öt elemhez. Az egymásra helyezett geometriai testeknek az európai képzőművészetben is van a hagyománya, mint például Goethe A jószerencse köve (1777) vagy Brâncuși követ, fát, fémet valamint különböző formájú posztamenseket és szobrokat kombináló kompozícói.

A kulturálisan és társadalmilag heterogén közegbe ágyazott Puccs kilenc köbméteres terébe, egy fehér kockába, ready-made tárgyakból és saját készítésű formákból épített, három méter magas gorintō az ősi kultúrákra és a változó környezet jövőbeni fenyegetéseire reflektál.

///

PUCCS Contemporary Art


Bullet Shih, New York-i képzőművész, 2014-ben nyitotta meg a helyet, hogy teret adjon magyar és külföldi képzőművészek kísérletezéseinek non-profit keretek között. Műfajtól függetlenül, helyspecifikus installációk, performanszok köré szerveződött a program és alakult ki egy közösség. Az utolsó kiállításra 2019 végén került sor, mely után néhány hónappal Bullet váratlanul elhunyt. Családja támogatásával 2021 novemberében indul újra a PUCCS, folytatva a hely szellemiségét.

Belátás Projekt

A Parallel Művészeti Alapítvány új projektje a Puccsban egy olyan installáció sorozat, mely kizárólag az utcáról látható. A felhívás útján beérkezett pályázatok közül szakmai zsűri öt installációt választott ki megvalósításra a 2021-2022-es évadban.

A kirakat kiállítás-sorozat megvalósulását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.





Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány