Üveges Mónika
BOUQUET OF


Cairo Contemporary


2023.07.13 - 09.03.
Megnyitó / soft opening: 2023. július 13., 20:00-21:30

1071 Budapest, Lövölde tér 7.

musca rosea: Magyarországon kizárólag a Lövölde tér üvegházi körülményei között lelhető fel, mivel finom, hártyás levelei nem képesek ellenállni a természeti hatásoknak segítség nélkül. Barátságosabb klímákon a vadonban is előfordul. Rendszertanilag a muscidae családhoz tartozik, annak is muscinae alcsaládjához. Nevét egyrészt halvány rózsaszín árnyalatáról és fedésbe kerülő szirmairól, másrészt Ernst Haeckel 1904-es, art nouveau stílusban készült illusztrációjáról kapta, mely a szerző Kunstformen der Natur című lexikonjában lombosmohákat mutat be. A muscinae rendszertani megnevezés azonban a legyek alcsaládját jelöli, rejtély, hogy Haeckel hogyan tévesztette össze őket a mohákkal.

Üveges Mónika 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a MAMŰ Társaság és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója tagja, a SKURC artist-run space társalapítója. Művészetében az organikus-szintetikus, állati-növényi különbségekkel foglalkozik.

Bouquet of címen bemutatott installációja rendszertani kategóriák vizualitását játssza ki egymással szemben, melynek eredményeként egy egyszerre állati és növényi jegyekkel rendelkező lény születik. Üvegesre mind elméleti, mind gyakorlati szinten jellemző a hibridizáció, hiszen formai szinten is vegyíti a szobrászat és festészet felületképzését. Metaforikus alliterációkra épülő kutatása végső soron a testiségről szól, az embert és annak környezetét az anyagiságon át vizsgálja.

@monikauveges

Cairo Contemporary


A Parallel Művészeti Alapítvány Cairo Contemporary néven nyitja meg új kiállítóhelyét Budapesten, a Lövölde téren. A különleges atmoszférájú project space sajátossága, hogy az itt bemutatott művek kizárólag a kirakatüvegen keresztül láthatók és értelmezhetők. A meghívott magyar és külföldi művészek a festészet, szobrászat, fotográfia, grafika, dizájn, valamint ezek határterületein alkotnak. A Cairóban kiállított helyspecifikus munkák és installációk többféle módon illeszkednek a blue box karakterhez, létrehozásuk izgalmas kihívás lehet a művészek számára.

A névválasztás a XIX. század végétől a téren üzemelő Cairo Kávéházra utal, melyet Tichy József sikeres mészárosmester alapított és rendeztetett be keleties hangulatban. A cél érdekében a kávézó freskóit készítő Vajda Zsigmondot tanulmányútra küldte Algírba. Híres vendége volt Bortnyik Sándor festőművész.

///

fotó: Gergely Linda
videó: riporter: Kocsis Katica, operatőr-vágó: Török Dániel | ArtKartell Magazin


www.facebook.com/CairoContemporaryBudapest
www.instagram.com/cairo.contemporary

Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata -  Kultúrnegyed Katalizátor pályázat
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ


 



Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány