Plank Antal
Purple Blend 2022


Cairo Contemporary, Budapest


2023.10.05-29.


1071 Budapest, Lövölde tér 7.

Plank Antal munkáiban a graffitik és a különféle urbánus művészeti ágak világa jelentik a fő inspirációt. Amit a művész korábban talán még csak egyfajta buliként vagy lázadásként élt meg, az az egyetemen szerzett tapasztalataival összeadódva egy új, izgalmas pályává alakult, amiben teret tudott kapni minden, ami érdekelte. A graffitik mozgalmassága, dinamikussága, súlya a térbe emelve új értelmet vagy kiterjesztést nyerhet.

„Az utcai művészetek hatnak az emberre, energia van bennük, egy életérzést képviselnek, de mégis mindenkihez szólnak. Azt hiszem, ez az, ami annyira megfogott benne.”

A tömbszerűbb, organikusabb formákból fokozatosan váltott át a síkokból építkező kristály vagy origami-szerű alakzatokba, legújabb munkákban pedig az áttörtséggel és a hiánnyal is kísérletezik. Játszik a formák és színek feszültségével, egyensúlyával, arányokkal, síkokkal és sokszögekkel.

Alkotásai a legtöbb nézőben valamiféle élőlényt, mozgást, lendületet idéznek meg, mely egybecseng a művész szándékával. Műveihez nem ad konkrét leírást, mert ő maga is kíváncsi, hogy azok másokból mit váltanak ki, hogyan alakul számunkra a „térjáték”.

Plank Antal kőfaragó- és díszítőszobrászként kezdte pályáját, mint a családi szakma továbbvívője. 2007-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol kezdetben főleg a minimalista, robosztus ipari-jellegű formák voltak érdeklődése középpontjában. A harmadik, negyedik évben kezdte el korábbi graffitis skicceit átforgatni a térbe vagy éppen eleve térben megjeleníteni ezt a fajta formanyelvet, melyet azóta is boncolgat. Művészetére nagy hatással volt a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, melynek rendszeres résztvevője. Jelenleg a Godot Labor Galéria művésze, a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán műhelyvezető.

Kurátor: Pintér Gábor
Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata -  Kultúrnegyed Katalizátor program
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

instagram.com/Cairo.Contemporary




Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány