Veres Balázs
BETONÁRIUM


2023.11.03-28.
Cairo Contemporary, Budapest


1071 Budapest, Lövölde tér 7.

Veres Balázs installációjának témája a tengerek és óceánok ökoszisztémájának védelme. A beton, aminek legtöbb összetevője a természetben megtalálható, számos, a korallzátonyok visszatelepítését megcélzó kísérleti projekt alapanyaga. A veszélyeztetett vízi élőhelyekre kihelyezett beton architektúrákon megtelepednek a növények és állatok.
Az itt felépített mesterséges korallzátony egy variáns arra, hogy milyen eszközzel fékezhetők, szerencsés esetben, fordíthatók meg a negatív folyamatok. Az installációban megjelenő szobrok az elmúlt három évben születtek. Létező mérnöki műtárgyak parafrázisai, a témát körüljáró nagy egység meghatározó elemei.

Veres Balázs Pécsett született 1982-ben. Szobrászként szerzett diplomát a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán. Az egyetemi évek alatt találkozott a betonnal, ami szobrászatának fő alapanyaga a mai napig. Legtöbb alkotása betonból készül, de szívesen alkalmaz más anyagokat és különféle technológiákat művei megvalósításához.
Az elmúlt évek legfőbb kutatási területe a szín és forma kapcsolata, illetve a tradicionális szobrászat és a digitális formaképzés közötti kapcsolódási pontok feltárása. Szobrai egyszerre robosztusak és érzékiek.
Számos hazai és külföldi kiállításon vett részt, művei megtalálhatók több magángyűjteményben és köztereken. 2015-ben az I. Kisplasztikai Quadriennálén elnyerte a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége I. díját. 2016. és 2019. között Derkovits Gyula ösztöndíjas. 2018-ban a Portugáliában megrendezett XX. Cerveira Biennálén, majd 2021-ben az V. London Art Biennálén szerepelt munkáival. 2016-ban, hazai és külföldi képzőművészek részvételével, létrehozta a Monostori Művésztelepet, Magyarország egyik jelentős, intézményen kívüli, betonszobrászati műhelyét. Alapítótagja a BUMm, budakalászi műteremháznak. Jelenleg Budapesten él és alkot.

@veresbalazs
www.balazsveres.com

Kurátor: Pintér Gábor

Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata -  Kultúrnegyed Katalizátor program
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ


instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundation



Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány