Enzsöly Kinga
Ugrás


2023.11.16.- 12.08.
PUCCS Contemporary Art


Megnyitó: 2023.11.16.. 18:00-19:30
A megnyitón közreműködik: Sőrés Zsolt - zeneszerző, hangművész

Salamon Júlia megnyitószövege innen letölthető (pdf) >>>

///

Enzsöly Kinga munkáiban a város és természet kapcsolódási pontjai, közös határterületei jelennek meg, melyen belül is leginkább az emberi életnek a növény- és állatvilággal, valamint a természeti jelenségekkel fellelhető párhuzamai kerülnek fókuszba. Így válnak képei szereplőivé mélytengeri lények, az üvegházak trópusi növényei, madarak, vulkánkitörések porfelhői vagy a szöcskék.

A PUCCS Contemporary Art kockaterében, a kirakatrács mögött, az üvegen keresztül látható neoninstallációban egy ugrás mozdulata kerül központba. Az “ugrás” maga a város egy kis zárt terébe, szűk dobozába helyeződik bele, így az értelmezési tartományt a tér erősen meghatározza.

Az ugrás szót alapvetően mozgás kifejezésére használjuk, ahol a rövid időtartam legalább olyan fontos, mint maga a távolság, vagy a mozdulat: ugrik a magasugró, síugró, távolugró, gátugró, rúdugró, hármasugró, az úszó fejest ugrik- miközben a test megfeszül. A gördeszkás ugrása játékosabb, akár a labdajátékosoké is, jégtánc közben is ugrásról beszél a sportriporter, de a néptánc is tele van ugró mozdulatokkal. Ugranak a gyerekek a trambulinon, az ágyon, ugrókötéllel, homokba, ugróiskolán vagy bakot. Ugrik a radír, a labda, a rugó, a sakkban a futó, a képernyő is ugrálhat, de ugorhat a lázmérő higanyszála is, ahogy a ló is megugorhat. Mindegyik ugrás, mindegyik mozgás, gyors elmozdulás, hol így, hol úgy, különböző - és egyben hasonlóan rövid - időintervallumokban.

Enzsöly Kinga Budapesten és Győrben élő és alkotó képzőművész, 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festőművész Szakán, ahol jelenleg a Doktori Iskola hallgatója.

Műveinek kiindulópontjául saját személyes élményei szolgálnak, amik általános élethelyzetekből eredő témákat érintenek, mint például az elmúlás, hiány, változás-változatlanság, társadalom, generációváltás, személyes-személytelen. 

Munkái a költészettel rokon alkotások: asszociációkkal, vizuális metaforákkal, hasonlatokkal, szenzuális részletekkel. Egy-egy finom érintkezési pont megváltoztatja a kép értelmezési területét.

///
Puccs Contemporary Art, 1084 Budapest, Víg u. 22.

Támogató: Józsefvárosi Önkormányzat

http://enzsolykinga.com
https://www.instagram.com/enzsolykinga/
https://www.facebook.com/enzsolykinga.studio



Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány