Ottinger Viola & Tolmár Bence
A napszámos függőkertje


2024.01.05-28.
Cairo Contemporary, Budapest


1071 Budapest, Lövölde tér 7.

Ottinger Viola és Tolmár Bence „A napszámos függőkertje” című installációja két eltérő közelítésmód metszéspontjában keletkezett: az alkotók saját gyűjtése egyrészt a gyökerekhez való visszanyúlást problematizálta (Viola), másrészt az idegennel való megrendítő találkozást jelentette (Bence). A meglazult értelmezési keretben a tárgyegyüttes érzéki képzettársításokat indít be, erre erősít rá a függesztett elrendezés. A címben szereplő napszámos a tárgyegyüttes felől nézve a hiány jelenléte. A láncok, lószerszámok, megvetemedett régi szíjak egy olyan ember munkásszállón töltött lázálmából lépnek elénk, akit szükségletei rendelnek száműzetésbe. A mű a munkára ítélt ember látlelete.  

Ottinger Viola Csévharaszton nőtt fel. A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium (Kisképző) után a Magyar Képzőművészeti Egyetemen Festő szakán, majd Képzőművész-tanár szakán szerzett diplomát, mestere Kósa János volt. Alapvetően festészettel foglalkozik, digitálisan és olajfestékkel is készít képeket. A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium rajz- és alkotástanára.

Tolmár Bence első diplomáját a közgazdaságtudomány területén szerezte, művészeti tanulmányait Thaiföldön és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatta. Alapvetően festészettel foglalkozik, képeit az elmúlt három évben installatív módon állította ki.

Mindkét művész a Népszigeten található Dokk Stúdió műteremközösség alapító tagja.

///

Kurátor: Pintér Gábor

Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata -  Kultúrnegyed Katalizátor program
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ



instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundation



Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány