Fülöp Tünde
Életem fonala


Cairo Contemporary, Budapest

1071 Budapest, Lövölde tér 7.


2024. február 2-25.


Fülöp Tünde alkotásában Erik Erikson pszichológus által felállított pszichoszociális fejlődéselméletet ülteti át a textil nyelvére. Erikson Életünk nyolc szakasza címmel megjelent munkájára reflektálva egy-egy létrát egy-egy fejlődési szintnek feleltet meg. A fokok közötti részek egyfajta alternatív szövőkeretként szolgálnak, a közöttük megszőtt struktúrák pedig az énerőt jelképezik.

Fülöp Tünde a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Divat- és textiltervezés, majd Design- és vizuálisművészet tanár szakán végzett. 2020-ban készült mestermunkája, az Életem fonala, 2021-ben, a Szombathelyen megrendezett VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén elnyerte a MANK - Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.díját. A K28 Galériában megrendezett önálló kiállítása mellett alkotásaival a Római Magyar Akadémia, a MŰTŐ Galéria, valamint a Budapest Design Week keretében a Klebersberg Kultúrkúria kiállításain szerepelt.
A textiltervezés mellett festészettel és táblaképszerű geometrikus anyagkollázsokkal is kísérletezik. 

„Addig éljek, amíg fényt adok.  - mondta édesapám egy családi találkozón. Azóta örökségként használom ezt az öt szót. Egybefoglalja a két legfonto­sabb dolgot az életemben, a hitet és az alkotást. Azáltal, hogy alkothatok, érzem, hogy élek és a helyemen vagyok. Munkaeszközöm a fonál, mely összekapcsol a művészettel, emberekkel, társadalommal. Az egymásra rakódó, ritmikusan építkező szövés megírja történetünket. Egyfajta hordozó eszköz, mely magába foglalja az emberiség lenyomatát, én pedig hozzáteszem a saját látószögemet. Egy rendszer, amiben élek és rácsai közt lélegzem. Mégsem nyom el, hanem gyengéden körbesző.” - Fülöp Tünde

Kurátor: Pintér Gábor

Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata - Kultúrnegyed Katalizátor program
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

  

instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundationKapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartvaⒸ


Parallel Művészeti Alapítvány