Szabó Nóra
Honey bones


Cairo Contemporary, Budapest

1071 Budapest, Lövölde tér 7.

2024. május 2 - június 9.


Megtekinthető: 0-24h

Szabó Nóra installációjának csontszobrait a geológiai képződményekre ható vízerózió esztétikája és a negyedik ipari forradalom nyomainak hátborzongató egyvelege jellemzik. Olyanok, mint egyfajta spekulatív jövő csontváz-szerkezetei, miközben a múlt megkövesedett maradványainak jegyeit is magukon hordozzák. Mintha kiszakadnának a lineáris idő szorításából, egyszerre jelenítve meg a mégmegnemvalósultat és a márnemlétezőt. Pszeudo-archeológiai megjelenésük emlékeztet minket az emberiség folyamatos értelem keresésére a létezés változó narratívája közepette. Minden egyes darabban rejtőzik valamilyen anomália, amely ellentmond az evolúció teleologikus megközelítésének, és egy dinamikus folyamatot mutat be, amelyet különböző környezeti hatások, genetikai mutációk és véletlen események formálnak.

Szabó Nóra művészete elmélyülés az emberi test kortárs vizuális reprezentációjában. Vizsgálja a test fogalmának radikális megváltozása és a technológia fejlődése közötti lehetséges összefüggéseket. Kutatásában elsősorban a poszthumán elméletek keretrendszerére támaszkodik. Szabó állítása szerint a természetes test a mesterséges anyagokkal való találkozás során változáson megy keresztül, ennek eredményeképpen az emberi test fogalma hibrid összetételt mutat; a mesterséges összefonódik az organikussal. Ennél fogva művei elkészítésénél intermediális alapokra támaszkodik; az analóg megmunkálást ötvöz digitális technikákkal.

Az alkotó jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója. A budapesti Skurc Group művészeti egyesület tagja, Barcsay-díjas képzőművész. 2020-ban és 2023-ban Kepesita Collection díjra jelölték. Egyéni és csoportos kiállításai voltak az AQB Project Space-ben, Budapesten; a Sopa Galériában, Kassán; a PINCE-ben, Budapesten; valamint a Szépművészeti Múzeumban.

///

Kurátor: Pintér Gábor
Támogató: Erzsébetváros Önkormányzata - Kultúrnegyed Katalizátor program
Együttműködő partner: Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ

   

instagram.com/Cairo.Contemporary
instagram.com/parallel.art.foundation




Kapcsolat
info@parallelalapitvany.hu
Instagram
Facebook
Minden jog fenntartva Ⓒ

Nyitókép: Széll Ádám: Under Construction, Puccs, 2022

Parallel Művészeti Alapítvány, Budapest